Ten zapiekany deser zrobisz z zaledwie 4 składników. Crème brûlée z tego przepisu zawsze wychodzi
Moja przygoda z crème brûlée rozpoczęła się dawno temu we Francji. Smak tego deseru nieco przypomina smak domowego budyniu, jednak proces pieczenia i brak mąki w recepturze sprawiają, że crème brûlée jest lekki i delikatny. Charakteru dodaje mu warstwa cukru podgrzewana przez krótki czas palnikiem gazowym. Jeżeli nie masz palnika gazowego, to możesz zapiec crème brûlée w piekarniku, korzystając z funkcji grilla lub opiekania. Ten francuski deser doskonale smakuje bez dodatków oraz ze świeżymi owocami lub domową konfiturą np. ze słodkich malin.
Wskazówka: oryginalnie crème brûlée zapieka się w kokilkach. Jeżeli nie masz kokilek, to możesz użyć foremek do tartaletek. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią w procesie robienia crème brûlée jest jego zapiekanie. Jeśli ustawisz zbyt wysoką temperaturę, krem w kokilkach zacznie wrzeć i powstanie słodka jajecznica.
Przepis: Crème brûlée
Przepis na francuski przysmak – crème brûlée, który ma aksamitną konsystencję z cudowną waniliową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 34 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 450 ml śmietanki kremówki
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 5 średnich żółtek
- szczypta soli
Na karmel:
- 6 łyżeczek brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówŚmietankę kremówkę przelej do rondelka z rączką. Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij znajdujące się w jej wnętrzu ziarenka. Przełóż ziarenka wanilii na deskę do krojenia i delikatnie rozgnieć nożem. Starannie oddziel żółtka od białek i przełóż do miski. Białka możesz wstawić do lodówki i wykorzystać do innego przepisu.
- GotowanieDo śmietanki kremówki dodaj ziarenka wanilii, laskę wanilii i szczyptę soli. Podgrzewaj śmietankę na małym ogniu do momentu, aż zacznie wrzeć. Podgrzanie śmietanki z wanilią sprawia, że zyskuje ona mocno waniliowy smak i zapach. Zdejmij rondelek ze śmietanką z ognia i wyjmij laskę wanilii.
- UbijanieŻółtka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę – powinny przypominać konsystencją kogel-mogel. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Możesz również ubić żółtka na parze. Pamiętaj, że miska, w której będziesz ubijać żółtka nie może być zamoczona w gorącej wodzie.
- Łączenie żółtek ze śmietankąDo ubitych na jasny, puszysty krem żółtek wlej nieco letniej śmietanki z ziarenkami wanilii i wymieszaj. Śmietanka nie może być zbyt ciepła, bo żółtka się zetną. Ciągle mieszając, wlej cienkim strumieniem całą śmietankę. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
- PieczenieUstaw kokilki w formie do pieczenia. Przed napełnieniem naczyń kremem, dokładnie je umyj i wytrzyj do sucha. Wypełnij kokilki kremem do 2/3 wysokości – ja użyłem 6 kokilek o pojemności 100 ml. Opcjonalnie przed wstawieniem deseru do piekarnika napełnij formę do pieczenia gorącą wodą. Nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz crème brûlée przez 20-25 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20-25 minut. Gotowy deser wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
- Schłodzenie i podawanieWystudzony crème brûlée wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser posyp brązowym cukrem (1 łyżeczka cukru na 1 kokilkę). Skarmelizuj cukier za pomocą palnika gazowego lub w piekarniku (temperatura 200 stopni, najwyższa półka, górne grzanie z funkcją grilla/opiekania). Czas pieczenia to około 5 minut.
Crème brûlée najczęściej podaję z ulubionymi konfiturami lub świeżymi owocami, które akurat mam w domu. Z deserem idealnie komponują się np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jeżyny. Do jedzenia crème brûlée używa się łyżeczki – należy nią rozbić zewnętrzną warstwę i wybrać środek.
Crème brûlée – przydatne wskazówki
Ten francuski deser możesz przygotować ze śmietanki kremówki 30 lub 36%. Laskę wanilii możesz zastąpić pastą z wanilii lub esencją waniliową.
Creme Brulee musisz schłodzić w lodówce przed zrobieniem karmelowej „polewy”. To ważne, żeby stopić cukier na krótko przed podaniem deseru. Wtedy karmel będzie przypominał taflę szkła i zachowa swoją wyjątkową chrupkość. Crème brûlée je się łyżeczką, rozbijają nią zewnętrzną warstwę i wybierając środek.
Gotowy crème brûlée (bez karmelu) możesz przechowywać w lodówce do 2 dni. Pamiętaj, aby szczelnie przykryć deser przed wstawieniem do lodówki folią spożywczą. Dzięki temu nie przejdzie zapachami innych produktów trzymanych w chłodziarce.